U posljednjih nekoliko godina, mnogi mladenci odlučuju se odbaciti tradicionalna, velika crkvena vjenčanja u korist izgovaranja "uzimam" na egzotičnim mjestima. Mnogo je razloga zašto se parovi odlučuju za duge udaljenosti, a jedan od njih je odredište koje je privlačno izgledom ili ima značenje za parove.
U većini slučajeva, takva vjenčanja su malena (jer je veoma skupo odvesti 300 gostiju na egzotičnu destinaciju) i destinacijskim vjenčanjima pristustvuju samo uži članovi obitelji i najbliži prijatelji. Bez obzira na razlog, destinacijska vjenčanja su postala vrlo popularna za parove svih vrsta – od onih kojima je ovo prvo vjenčanje, onih koji obnavljaju bračne zavjete ili onih koji se udaju po drugi puta. Ako ste amater u organizaciji vjenčanja, a razmišljate o promjeni destinacije i odabiru neke egzotične destinacije za vaše vjenčanje, donosimo vam nekoliko zgodnih i korisnih savjeta kako organizirati takvo vjenčanje na najmanje moguće stresan način.

destinacijsko vjenčanje
Fotograf: Tamiz Photography za Brides.com

Definiranje budžeta

Bez obzira na vašu osobnost ili iznos budžeta, postoji idealno mjesto za svaki par. Ljubitelji prirode mogu izreći svoje sudbonosno "da" na vrhu neke poznate planine, tropskoj plaži ili (ako vam budžet to ne dopušta) na poznatom ribnjaku u srcu Europe.  Bez obzira na vaš izbor i želje stručnjaci savjetuju utvrđivanje budžeta prije nego odaberete destinaciju.
Nakon definiranog budžeta moći ćete odabrati željenu (cijenovno prihvatljivu) destinaciju i broj gostiju koje ćete moći pozvati na vaš prijem i vjenčanje.

Smještaj

Kada je u pitanju planiranje destinacijskog vjenčanja, prvo o čemu trebate razmišljati je smještaj. Uvjerite se da ste osigurali najbolji mogući smještaj za vas i vaše goste. Rezervirajte i više mjeseci prije vjenčanja kako u zadnji trenutak ne bi morali pristajati na kompromise ili vam falio smještaj ili krevet za strica ili strinu. Kada govorimo o organiziranom hotelskom ili apartmanskom smještaju, većina će vam ponuditi i snižene cijene s obzirom na količinu rezervacije. Putovanje i organizacija destinacijskog vjenčanja ima svoje prednosti, ali i zahtjeva ogromnu količinu planiranja unaprijed kako za vas tako i za vaše goste.

Briga za goste

Putovnice, godišnji odmori, avionske karte, samo su neke od stavki za koje morate biti sigurni da vaši gosti imaju prije vašeg vjenčanja. Pripremite kartice sa korisnim informacijama za svoje goste kao što su broj hotela, broj leta i informacijske službe koje bi im u nekom trenutku mogle zatrebati.

Vjenčanje i medeni mjesec u jednom

Ljepota destinacijskih vjenčanja je u tome što nakon vjenčanja odmah možete imati i medeni mjesec bez dodatnih troškova. Kada ste već u nekom mjestu, zašto ne biste ostali još malo i uživali u lokalnom krajoliku?

Vremenske neprilike

Romantičan zalazak sunca na pješčanim plažama egzotičnih karipskih otoka se vrlo brzo mogu pretvoriti u uragan s namjerom da uništi sve što se nalazi na njegovom putu, uključujući i vaše vjenčanje. Smatrajte ga pijanim, nepozvanim gostom koji je odlučio uraditi sve što je moguće kako bi vam pokvario najvažniji dan u životu. Obavezno se informirajte o sezonskim prilikama i neprilikama i ako ste se baš odlučili za datum u sezoni uragana svakako se odlučite uplatiti putno osiguranje. Vjerujte nam da se više isplati odgoditi putovanje na nekoliko tjedana nego da netko nastrada. Predviđanje vremena i vremenske prognoze nisu u potpnosti pouzdani stoga se osigurajte na najbolji mogući način.

destinacijsko vjenčanje
Fotograf: Erik Clausen za Brides.com

Zakoni i papirologija

Ako mrzite svu silnu papirologiju i obaveze koju morate ispuniti kod kuće kako biste se udali za ljubav svog života onda samo čekajte da vidite sa kakvim ćete se nizom novih zakona i papirologije susresti u stranoj zemlji, na stranom jeziku. Svaka zemlja ima svoje zahtjeve i pravila za stupanje dvoje ljudi u pravni brak. Od svjedoka, licenci, vađenja krvi, dokaza o cijepljenju i zahtjevama za prebivalište, vjerujte nam da su naši zakoni i zahtjevi zaista prava mala beba u usporedbi sa čudnim zakonima i zahtjevima nekih drugih zemalja. Budite sigurni da ste dobro istražili što vam je sve potrebno za podnošenje zahtjeva za vjenčanje u njihovoj državi.

Angažirajte organizatora vjenčanja

Kvalificirani i renomirani organizatori destinacijskih vjenčanja vam svakako mogu pomoći u svim aspektima i detaljima oko vašeg vjenčanja. Oni jednostavno imaju resurse i iskustvo da taj posao obave brže i lakše od prosječne mladenke. Oni su svakako upoznati sa svim zakonitostima i odredbama kao i procesu dobivanja dozvole za ovaj događaj. Pobrinut će se da svi troškovi ne prelaze vaš dopušteni budžet, a vi ćete moći spavati mirno bez glavobolje i stresa.

Autor: Maja Horvat

Newsletter

Za vas pratimo cijene, popuste i akcije usluga vjenčanja