Koliko je god internet koristan u potrazi za fotografom za vjenčanje i pruža od biografija do preglednih foto galerije s vjenčanja, nemojte se odlučiti za fotografa samo pregledom njegove web stranice. Bitno je upoznati fotografa kao osobu i vidjeti da li Vam odgovara njegov ili njen karakter. Nastojte odabrati nekoga s kojim bi komotno i ugodno mogli provesti dan. Opušteni pristup između vas i fotografa sigurno će dati bolje rezultate fotografiranja.

Dogovorite kavu s fotografom, a ako s fotografom angažirate i snimatelja, pozovite i njega. Povedite na kavu i svoju zaručnicu / zaručnika jer je lako moguće da ćete se odlučiti prema ukusu i subjektivnoj procjeni. Obaveznih pitanja, točnih i krivih odgovora zapravo nema, sve je stvar ukusa. Ako znate što želite jedino je bitno da se na kavi držite teme i postavljate pitanja koja Vas zanimaju bez da sugerirate odgovore. Navest ćemo Vam nekoliko primjera tehničkih pitanja, a dalje ćete sigurno znati sami.

Da li fotograf ima firmu ili obrt?
Osim što je protuzakonito snimati vjenčanje bez obrtnice ili firme, ovo Vam odmah govori koliko je fotograf zapravo profesionalan.

Da li Vam je na kavu došao fotograf ili predstavnik njegove firme?
Isto vrijedi i za snimatelja. Ako to nisu ljudi koji će biti na Vašem vjenčanju, ova kava zapravo i nema smisla. Niti daljnje upoznavanje, niti ima smisla pregledavanje albuma jer ne možete znati da li uopće gledate album od fotografa koji će biti na Vašem vjenčanju. Možete saslušati trgovce i zahvaliti, ali bez da upoznate fotografa i snimatelja direktno, preporučamo da se ne odlučujete.

Da li će video snimatelj vjenčanja editirati video ili je za to zadužena druga osoba?
Video editiranje snimke vjenčanja je dugi proces jer sirova snimka ima preko 6 sati materijala. Obrada videa može se raditi na nekoliko načina, ali velika je šansa da će se to odraditi na najbrži način. Ako će video obrađivati treća osoba lako Vam se može desiti da na videu gledate dosadne dijelove, a da uopće nama na snimci nečeg zabavnog ili smiješnog što se desilo na svadbi. To je zato što treća osoba ne zna što se na vjenčanju događalo niti je prije obrade videa odgledala svih 6 sati snimke, nego odmah krene s rezanjem videa prema minutama koje je već odredio: pola sata kod mladenaca, pola sata u i oko crkve i sat u restoranu, pa još malo s foto sessiona...
Video snimatelj koji je bio na Vašem vjenčanju kad krene obrađivati i rezati video će već znati ako je u restoranu bilo ludo i možda neće praviti dugi uvod. Snimatelj s vjenčanja će znati sve zabavne i smiješne trenutke i za njih će odvojiti zaslužene minute na snimci. Dok treća osoba možda te trenutke neće niti prepoznati ili mu neće stati u vrijeme koje je predvidio za taj dio ceremonije vjenčanja.

Da li je u cijenu uključen foto album?
Obično je, ali pitajte. Možda imaju i uzorak.

Koliko fotografija obično napravi na vjenčanju?
Naravno, neće sve fotografije uspjeti, ali što ih više napravi imati će veći izbor za dobar foto album.

Da li ćete dobiti digitalne fotografije? Koliko će od njih biti obrađeno?
Mnogi foto studiji zarađuju na razvijanju fotografija, pa možda na ovo neće pristati. To je zapravo njihova dobra volja, a ako ništa, tražite barem fotke koje će ići u foto album. Korisne su u digitalnom obliku za mailat, za profile društvenih mreža, slike za na zid i još svašta.

Koliko će slika biti u albumu?

Za koliko će dana nakon vjenčanja biti foto album gotov?
Neka Vam sami daju rok, nemojte forsirati i požurivati. Dozvolite da naprave posao kako treba, u vremenu koliko im treba. Ovdje je čak i bolje da daju i duži rok, ali da ne pretjeraju, jer tada očito planiraju velik posao i trud oko Vaših fotki.

Do koliko sati će ostati na vjenčanju?
Pokušajte odmah dogovoriti što duže možete, često se na svadbi najbolje stvari dogode pred kraj, kada su svi opušteniji.

Da li fotograf putuje?
Kao kod svakog posla, a pogotovo kod ovakvog posla koji zahtjeva inspiraciju, entuzijazam i koncentraciju, bitno je da je čovjek odmoran. Provjerite što će fotograf raditi taj dan prije vjenčanja. Također, dogovorite se i oko troškova puta.

Ovo su samo neka pitanja za koja mislimo da su bitna. Vjerojatno ćete ih Vi imati još. Zapišite prije kave što Vam je bitno, a ono najbitnije možete tražiti i da se stavi u ugovor. Pitajte ih i o njihovom stilu fotografiranja, o njihovim radovima, inspiracijama... pitajte sve što bi Vam moglo stvoriti sliku o osobi i fotografu. Slušajte s koliko entuzijazma priča o svom poslu i odaberite fotografa koji neće Vaše vjenčanje vidjeti samo kao posao, nego nekoga tko je strastven u svom poslu i u vašem vjenčanju vidi izazov i želju da se dokaže.

Na kraju nemojte zaboraviti ono zašto ste se zapravo i našli: pogledajte foto album vjenčanja koje je već snimao. Idealno bi bilo da ima dva albuma jer ćete objektivnije procijeniti kvalitetu njegovih radova. Kod pregleda foto albuma imajte na umu da ne gledate neko vjenčanje nego kvalitetu fotografije, stil i inspiraciju. Ako Vam umjesto foto albuma donese portfolio, te fotografije moraju biti vrhunske i svaka mora pričati priču. Prema prosječnim portfolijima budite skeptični. To su odabrani radovi, a fotograf s više iskustva na vjenčanjima imat će veći izbor fotki za portfolio od onog s manje iskustva, a ne mora biti da je bolji.

Nakon što popričate s fotografom i snimateljem i dogovorite detalje, nemojte odmah potpisati niti išta obećati. Dođite doma, popričajte sa zaručnikom ili zaručnicom i prespavajte!

 


Više o:

Newsletter

Za vas pratimo cijene, popuste i akcije usluga vjenčanja