Fotografov stil snimanja vjenčanja bitan je faktor kod odabira Vašeg fotografa za vjenčanje. Foto stil vjenčanja će biti način na koji će Vaš foto album pričati priču o Vašem vjenčanju. Kod nas su popularna dva foto stila: tradicionalni i foto žurnalistički. Svaki ima svoje prednosti i mane, a prepuštamo Vama na izbor kojeg želite na svojem vjenčanju.

Tradicionalni stil fotografije vjenčanja

Tradicionalni foto stil
Foto by Sergey Ivanov

Tradicionalni foto stil često se naziva klasični jer je to najstariji stil fotografiranja vjenčanja i do nedavno je bio uobičajeni stil kod vjenčanih fotografija. Od tih davnih dana, pa sve do danas kod fotografije tradicionalnog stila ljudi na slici poziraju za kameru. Portretne fotografije se snimaju tradicionalnim stilom i još su uvijek obavezan dio svakog vjenčanog foto albuma. U novije doba razvojem fotografije, fotografske opreme i digitalne obrade, portretne fotografije su profesionalna i umjetnička autorska djela. Za razliku od starih poziranih fotografija, današnje su pune atmosfere i emocija.
Za fotografiranje tradicionalnim stilom fotograf se za vjenčanje priprema radeći popis fotografija koje treba uslikati. Ovakav se fotograf odlikuje portretima gdje brine da mladenci izgledaju dobro na svakoj slici. Da bi sve ispalo kako treba, za svaku se fotografiju radi priprema sve dok svaki detalj ne bude savršen: od položaja tijela, osvjetljenja, kompozicije, pozadine, pa čak i vjenčanice.
Odlučite li se za tradicionalnu fotografiju za svoje vjenčanje, svakako računajte na vrijeme potrebno za foto sessione.

Foto žurnalistički stil vjenčanja

Fotožurnalistički stil
Foto by Josh Goleman

Cilj foto žurnalističkog stila je ispričati priču o danu vjenčanja onako kako se sve zaista događalo. Glavne odlike ovog stila su duhovite i spontane fotografije u kojima fotograf uhvati ljude u njihovim emocijama i stvarnu atmosferu vjenčanja bez poziranja ili namještanja scene. Kod nas je još uvijek veća ponuda fotografa tradicionalnog stila, ali foto žurnalistički stil postaje sve traženiji. U zapadnim kulturama već je zamijenio tradicionalnu vjenčanu fotografiju i većina poznatih fotografa vjenčanja koristi ovaj stil.
Fotografiranje ovakvim stilom je vrlo zahtjevno. Iako su fotografije spontane i neočekivane, fotograf pored praćenja događaja i atmosfere uvijek mora paziti na kompoziciju, osvjetljenje, fokus i sve ostale tehničke detalje koji čine dobru fotografiju. Zbog toga je ovaj stil težak i zahtjeva iskusne profesionalne fotografe, maštovite, inspirirane i s entuzijazmom prema svom poslu. Jednom kada završi vjenčanje i fotograf snimi svojih tisuću i nešto fotografija, pravi posao ga tek čeka. Neobrađene fotografije često nemaju optimalnu ekspoziciju, dijelovi fotografije su lošeg osvjetljenja, pa je neophodno takve fotografije u digitalnom obliku dodatno obrađivati. Imajte razumijevanja ako će proći i tjedan dana prije nego vidite fotografije sa svoj vjenčanja.
Foto album od fotografija foto žurnalističkog stila obično je posložen po slijedu događaja na vjenčanju u obliku foto priče s tek nekoliko obaveznih portretnih fotografija.

Ostali foto stilovi vjenčanja

Treći foto stil vjenčanja koji postaje sve popularniji u zapadnim kulturama je modni foto stil. Fotograf snimajući ovakvim stilom kombinira spontane i tradicionalne fotografije naglašavajući modne detalje dana vjenčanja. Ovakav stil od fotografa zahtjeva dramatičnu i inovativnu obradu fotografija nakon vjenčanja gdje fotografije ispadnu kao iz modnog časopisa.

Četvrti stil, vrlo popularan u Kini i drugim istočnim zemljama je studijska fotografija. Mladenci za fotografije ovakvog stila odlaze u foto studio, često sa svojim modnim stilistima i frizerima i fotografiraju se ispred postavljene scene tematske pozadine. Npr. divlji zapad, tropske plaže i slično. Ovakav pristup vjenčanoj fotografiji uključuje dosta presvlačenja, ali i bajkovite fotografije pune glamura.

 


Više o:

Newsletter

Za vas pratimo cijene, popuste i akcije usluga vjenčanja