Planiranje pozivnica za vjenčanjeU jednostavnija vremena umjesto pozivnice za vjenčanja bi gradski vikač stao na trg i objavljivao da će u subotu mladi Josip ivekov uzeti mladu Ivanku štefovu da mu bude žena. Ko je čuo vikača mogao je doći na vjenčanje. Plemićka vjenčanja bila su najtraženija, tamo se moglo dobro najest i napit. To je trajalo sve dok plemići nisu zbrojili račun i odlučili da će na svoja vjenčanja zvati samo ostalo plemstvo, pa su u 18. stoljeću smislili pozivnice za vjenčanja. Prve pozivnice za vjenčanje su pisali kaligrafi na svitcima jer tada nisu svi bili pismeni. Umatali su ih u role i pečatili obiteljskim grbom na vosku. Ako si niste mogli priuštiti kaligrafa, očito je da niste bili plemstvo.
Pozivnice za vjenčanja su se proširile i pojavile kao običaj negdje u 19. stoljeću kada se papir počeo proizvoditi od krpa i celuloze drveta. Tada poštanska usluga i nije bila baš pouzdana. Ako biste stvarno imali sreće da dobijete pozivnicu na vjenčanje poštom i to još prije vjenčanja, vrlo vjerojatno bi pošta već bila pročitana. Umjesto slanja poštom, obitelji bi pozivnice za vjenčanja nosili osobno ili bi unajmili jahača da ih odnese. Ali i tu se pojavio problem jer bi s vremenom jahač naučio čitati, pa bi pisma otvarao i čitao, a vrlo vjerojatno i zaprljao. Kako dame ne bi takve prljave pozivnice morale uzimati u ruke, uveli su običaj da se zapečaćena koverta sa pozivnicom za vjenčanje stavi u još jednu kovertu. Običaj koji se pojavljuje još i danas. Takve pozivnice bi posluga primala u rukavicama, izvadila unutarnju kovertu koju bi na pladnju odnijela dami.

Planiranje pozivnica za vjenčanje

Pozivnice za vjenčanje su bitan dio vjenčanja jer će informirati vaše goste kada će se i gdje vjenčanje održati. Osim što su komad papira koji će razveseliti vašu rodbinu i prijatelje, pozivnice će gostima dati predodžbu o vašem vjenčanju. Pažljivim odabirom papira, dizajna i fonta u pozivnici za vjenčanje već možete naglasiti koliko će vjenčanje biti formalno ili neformalno, koje će boje biti dekori ili buket i u kojem će stilu biti vjenčanje.
Prije nago krenete naručivati ili izrađivati pozivnice za vjenčanje napravite popis gostiju koje namjeravate pozvati. Obično ispadne da vam treba pozivnica oko pola od broja gostiju koje ćete zvati. Obitelji koja živi na istoj adresi dovoljno je poslati jednu pozivnicu koja se odnosi na njih sve. Kada ih sve izbrojite, dodajte na broj još nekih 10% pozivnica za vjenčanje u slučaju da pogriješite dok pišete ili se naknadno sjetite nekoga kog niste pozvali, a trebali ste.
Kod odabira pozivnica za vjenčanje odmah odaberite i kuverte u istom stilu i dizajnu kao i pozivnica za vjenčanje. Isto tako, ako ćete u restoranu imati poster s rasporedom sjedenja, brojeve stolova, odzivnice ili zahvalnice, dobro je to planirati zajedno sa pozivnicama kako bi sve bilo u istom stilu.

Izrada pozivnica za vjenčanje

Boja pozivnice za vjenčanja trebala bi biti u skladu s bojama dekora na vjenčanju. Sve dok se na pozivnici ističe tekst, pravila o boji pozivnice nema. Ipak, preporučamo nježne i pastelne nijanse boja koje pašu sa bojama buketa, haljine ili dekoracijama na vjenčanju. Često se za pozivnice koriste nijanse bijele ili krem boje.
Papir pozivnice za vjenčanje pokušajte odabrati da ne izgleda kao od naklade nekog časopisa ili letaka. Grafičari i tiskare u našem imeniku usluga vjenčanja imaju bogatu ponudu pozivnica za vjenčanje i papira koji ostavljaju unikatni dojam kao što su rižin papir, krep, pergament, papir presvučen svilom, papir za umjetnički tisak i slično.
Tekst na pozivnici za vjenčanje mora sadržavati informaciju gdje i kada će biti vjenčanje. Sve ostalo je vama na izbor. U pozivnici lijepo stoji kratak i simpatičan tekst, po mogućnosti sa dozom rime. Gostima će naročito biti drago ako u pozivu stoji njihovo ime. To daje svakoj pozivnici osobni štih.

Slanje pozivnica za vjenčanje

Slanje pozivnica za vjenčanjePozivnica za vjenčanje treba biti upakirana tako da je gost što jednostavnije otvori i pročita. U kovertu se stavlja tako da prelom ide prema dnu kuverte ako se pozivnica preklapa ili tekstom prema stražnjoj strani kuverte ako pozivnica nije preklopna. Priloge koje šaljete kao npr. RSVP kartice, upute kako doći do restorana, popis hotela ako gosti dolaze iz daleka i sl. stavljate u istu kuvertu sa pozivnicom. Ako je pozivnica preklopna, stavite priloge unutra, a ako nije, sve zajeno složite po veličini tako da pozivnica koja je najveća ide na dno. Šaljete li pozivnice poštom, poželjno je imati dvije kuverte. Jednu ukrasnu u kojoj će biti pozivnica i jednu poštansku gdje će pošta udariti svoje žigove.
Provjerite težinu kuverte da nebi prešla težinu pisma. Pozivnice za vjenčanje se šalju 6-8 tjedana prije vjenčanja kako bi se gosti mogli pripremiti. računajte da i oni trebaju vremena se urediti i možda si kupiti novu košulju, a možda vam i pripreme poklon.

 


Više o:

Newsletter

Za vas pratimo cijene, popuste i akcije usluga vjenčanja