Cijena vjenčanog prstenja ovisi o cijeni materijala od kojeg je napravljen, cijeni dizajna i cijeni obrade prstena. Najjeftinije vjenčano prstenje kreće se oko 270 Eura za par, dok gornje granice zapravo i nema. Najveći udio u cijeni vjenčanog prstenja ima materijal od kojeg je napravljen i vrijednost kamena ako ga ima.

Cijena zlatnog vjenčanog prstenja

Gold Coin PricesVrijednost zlata je određena svjetskim tržištem. Na prikazanom grafikonu možete provjeriti današnju cijenu unce čistog, 24-karatnog zlata (1 unca = 0.0283495231 kilograma). Vjenčano prstenje kao i ostali nakit se ne izrađuje od čistog zlata  jer ono nije dovoljno čvrsto, nego se za izradu vjenčanog prstenja koristi legura, najčešće 14, 15 ili 18-karatno zlato. U takvom je nakitu udio zlata tek 58,5%, 62,5% ili 75%, dok je ostatak legura bakra i srebra u otprilike istom omjeru (50-50%). Ako znate koliko teži vaš prsten, lako ćete izračunati cijenu njegovog materijala. Težina je naravno određena veličinom prstena.
Primjera radi, recimo da kupujete 14-karatni vjenčani prsten koji teži 7 grama. U njemu ima 4,06 grama zlata, 2,03 grama srebra i 2,03 grama bakra. Materijal za taj prsten bi koštao oko 94,00 Eura. Za par vjenčanog prstenja naravno duplo. Ovo uzmite samo orijentaciono jer cijena zlata se drastično mijenja. Na primjer, u zadnjih 5 godina cijena zlata se kretala od 650 USD, pa sve do 1.850 USD. Naravno, cijenu vjenčanog prstenja ne čini samo materijal. Tu je i posao majstora zlatara i cijena dizajna.

Cijena vjenčanog prstenja od platine

Platinum PriceNa isti način možete odrediti vrijednost vjenčanog prstenja od platine. Razlika je u tome što je u ovakvom nakitu zastupljenost platine čak 90-95%. Znači, kada kupujete prsten od 7 grama, kupujete 6,5 grama platine. Na to dodajte cijenu rada zlatara, cijenu dizajna i dobit ćete cijenu svog vjenčanog prstena. Znači, kada kupujete prsten od 7 grama, kupujete 6,5 grama platine.

Dijamant

Cijenu dijamanta nije tako jednostavno odrediti kao zlato i platinu. Kako smo opisali u članku o dijamantnom vjenčanom prstenju, osim karata postoje i drugi parametri koji utječu na cijenu dijamanta za vjenčani prsten: boja dijamanta, čistoća i kvaliteta obrade.

 


Više o:

Newsletter

Za vas pratimo cijene, popuste i akcije usluga vjenčanja