Kao i većina djevojaka možda ste i Vi sanjali Vaš vjenčani prsten kojeg krasi nekoliko velikih dijamanata. Svoj ćete vjenčani prsten nositi do kraja života, pa ima smisla odabrati prsten kakav ste uvijek željeli. Ako si veliki 3-karatni dijamant možete priuštiti, samo naprijed. Takav će vjenčani prsten Vama biti neprocjenjiv. Ukoliko se vaše znanje o dijamantima zasniva samo na veličini kamena, a odlučili ste uložiti u dijamant, bilo bi dobro da se još malo informirate prije kupovine vjenčanog prstena.
Kod odabira vjenčanog prstenja s dijamantom naići ćete na gotove prstene s dijamantom ili dijamante koje možete kupiti posebno. Dijamanti se razlikuju u boji, obliku, čistoći i veličini.

Boja dijamanta

Najčešći dijamanti su bezbojni koje još nazivanju "bijeli". Ipak, svaki takav dijamant ima u svojoj strukturi atome dušika koji apsorbira plavu boju, pa se dijamant čini žućkastim. Količina dušika odredit će koliko je dijamant čist i kategorizirat će se prema boji od D kao najčišći dijamant do Z kao žućkasti. Dijamanti D kategorije su rjeđi i skuplji. Također postoje dijamanti u drugim bojama: zeleni, crveni, plavi koji su iznimno rijetki i cijenjeni.

Oblik dijamanta

Dijamanti se obrađuju brušenjem kako bi prelamali svjetlost prod pravilnim kutevima i zasjali punim sjajem. Kvaliteta obrade dijamanta će značajno utjecati na cijenu dijamanta. Dobro obrađen dijamant će kroz svoje plohe prelamati svjetlost u istoj točki i taj će dijamant sjajiti puno bolje od lošije obrađenih dijamanata. Neobrađeni dijamant će već svojim oblikom odrediti kako će biti rezan i brušen, tako da se od njega dobije što više moguće karata. Postoji nekoliko standardnih oblika obrade dijamanata. Za vjenčane prstene preporučamo okrugle oblike dijamanta. Takvim oblikom nećete pretjerati u nekakvom kiču, a okrugli dijamant lijepo stoji na svakoj ruci. Za izdužene prste pokušajte sa ovalnim oblikom dijamanta. Oval ili Marquise.
rezanje dijamanta

Čistoća dijamanta

Dijamanti u svojoj strukturi imaju sitne nečistoće, pukotine ili mjehuriće što također utječe na cijenu dijamanta. Čistoća dijamanta se ispituje golim okom i pod povećanjem 10×, pa se kategoriziraju po 10 stupnjeva čistoće. Od imperfect do flawless. Za vjenčano prstenje preporučamo neku sredinu, tj. dijamante koji imaju nečistoće, a da se ne vide golim okom ili da su jedva vidljive. Nema smisla pretjerivati s kolekcionarskim flawless dijamantima. imajte na umu da se površinske pukotine mogu i popraviti na isti način kako se popravlja auto staklo.

Veličina dijamanta

Veličina dijamanata se mjeri u karatima. Za razliku od karata zlata, karat dijamanta određuje veličinu i težinu. Tako jedan karat teži 0,2 grama. Broj karata u dijamantu je zapravo kompromis veličine neobrađenog dijamanta i kvalitete obrade kojom se smanjuje njegova veličina. Kako su u prirodi veliki dijamanti iznimno rijetki, tako su i vrlo skupi. Za vjenčano prstenje uobičajeni su dijamanti do jednog karata. Od 0,2 ct. do 1,0ct.

Prsten na kojem će sjediti dijamant može biti od platine, bijelog ili žutog zlata. Žuto zlato je uglavnom jeftinije od platine ili bijelog zlata. I ako se odlučite za žuto zlato, budite pažljivi s odabirom. Vrijednost grama zlata određuje njegova čistoća, a najčišće zlato, 24 karatno je zapravo i naj mekše. Takvo je zlato neotporno na oštećenja. Zbog toga je bolje izabrati 14, 15 ili 18 karatno za prsten jer će takav prsten duže trajati. Idealni prsten za dijamant je onaj od platine. Takav prsten je najčvršći, kamen će najsigurnije stajati na njemu, a zbog neutralne bijele boje platine će se dijamant isticati. Platina je kao materijal prstena naj čvršća, ali i naj skuplja. Bijelo zlato koje je sad u trendu je dobar izbor jer uz njega paše kamen bilo koje boje.

 


Više o:

Newsletter

Za vas pratimo cijene, popuste i akcije usluga vjenčanja