odabir vjencanog prstenjaVjenčano prstenje je jedna od najbitnijih kupovina koje ćete obaviti prilikom vjenčanja. Naravno da će kupovinu vjenčanog prstenja odrediti buđet kojim raspolažete, ali nikako ne preporučamo da kupite onaj najjeftiniji niti prvi na koji naiđete. Rađe uštedite na kupovini bilo čega drugoga što vam treba za vjenčanje nego na vjenčanom prstenju. Ono će biti najtrajnija uspomena na vaše vjenčanje dok većinu svega ostaloga plaćate da bi koristili taj jedan dan. Vjenčani prsten nije kao drugi nakit ili komad odjeće kojeg ćete zamijeniti kad vam dosadi ili ako vam ne paše uz košulju. Vjenčani prsten ćete nositi cijeli život. A još bitniji razlog za kupovinu lijepog i kvalitetnog prstena je njegova simbolika. Simbolika vjenčanog prstenja nije niti mistika niti praznovjerje, to je osjećaj kojeg ćete imati nakon trideset godina kad pogledate prsten na vašoj ruci. Svakako ćete se sjetiti vašeg braka i razloga zašto ga nosite. A svaki puta kad će vas prsten asocirati na vašu vezu hoće li sjajiti punim sjajem ili će biti oštećen i izblijediti vremenom? I to samo zato jer ste prije trideset godina kupili 200 kuna jeftiniji prsten.

Pružite odabiru vjenčanog prstenja pažnju koju zaslužuje i odaberite vjenčano prstenje visoke kvalitete i dizajna koji će i nakon 50 godina lijepo stajati na Vašoj ruci. Kada krenete u potragu za vjenčanim prstenjem kod zlatara će vas dočekati duga i široka ponuda raznih prstena i ako želite sami odabrati trebate dobro informirani kupac.

U novije vrijeme mladenci zajedno traže vjenčano prstenje dok planiraju vjenčanje. A ako Vaša buduća supruga još nezna šta joj se sprema svakako kupite prsten sami i iznenadite je. Mnogi zlatari će vam izaći u susret, pa ćete moći dogovoriti da se naknadno prsten poveća, smanji ili da se doda gravura. To je zapravo tradicionalan način: malo romantike i pravi trenutak za neprocjenjiv izraz na njenom licu. Kupovali sami ili zajedno iz ponude zlatara birat ćete veličinu i oblik vjenčanog prstena, njegov dizajn i materijal od kojeg je izrađen.

Veličina vjenčanog prstenja

Veličinu vjenčanog prstena će izmjeriti zlatar prema debljini prsta. Širinu ćete izabrati sami. Nije pravilo, ali muškarci obično odaberu uži vjenčani prsten nego žene. To zapravo ovisi o vlastitom ukusu, ali i o dužini prstiju. Na dugačkim prstima bolje stoji širi prsten i obrnuto. Primijetit ćete da prstenje ima i varijacije oblika. Pored širine možete izabrati oblik unutarnje strane prstena. Imate prstenje koje iznutra ima ravnu plohu ili zaobljenu, unutarnji bombe. Probajte na ruci jednu i drugu varijantu i odlučite koja vam je ugodnija.

zlatni vjencani prsten

Dizajn vjenčanog prstenja

Dizajn vjenčanog prstenja uglavnom čini njegova gravura. Osim za estetski izgled dizajn daje prstenu dodatnu simboliku, pa ako se odlučite na gravuru neka to bude gravura koja će vas podsjećati na vašu vezu u svoj svojoj specifičnosti i jedinstvenosti. Gravure koje vam ne znače nekakav simbol nemaju ni smisla. Lako je moguće da će vam takve gravure vremenom dosaditi pa kad ćete kroz nekoliko godina pogledati u prsten, on će vam izgledati kao tipski komercijalni prsten koji vas podsjeća na to da ste u braku umjesto na osobu s kojom ste u braku. Gravura mora biti diskretna, bezvremenska i mora imati smisla. Na primjer, linija zatvorena u krug uzduž jednog ruba vašem će vjenčanom prstenu kao simbolu braka dodati krug kao simbol vječnosti. Drugi primjer je gravura imena voljene osobe sa unutrašnje strane prstena. Najpoznatija gravura je keltski prsten i njegova simbolika sa dvije linije koje predstavljaju dva života međusobno isprepletene u krug.
Pored gravure dizajn vjenčanog prstenja može se dobiti i dragim kamenom ili kombinacijom materijala od kojih je prsten izrađen. A i klasičan zlatni prsten bez gravure biti će popularan još dugo godina sa svojom jednoznačnom simbolikom veze i braka. Odaberite što vam se sviđa i s čim ćete biti zadovoljni, ali svakako poštujte ukus Vašeg partnera ili partnerice. Muško i žensko vjenčano prstenje ne moraju biti isto, ali nastojite da ih nešto povezuje.

Vrste vjenčanog prstenja

Vjenčano prstenje izrađuje se od plemenitih metala kao što je zlato. Skupi i dragocjeni materijali daju na važnosti vjenčanom prstenu kao simbolu, podižu mu estetski izgled, čvrstoću, kvalitetu i trajnost. Vjenčano prstenje je najčešće od žutog zlata, sve popularnijeg bijelog zlata, dragocjene platine i titana, najčvršćeg metala. Naći ćete u našim drugim člancima da svaka od ovih vrsta vjenčanog prstenja ima svoje prednosti, mane i simboliku.
Kakav god dizajn i vrstu prstena odabrali, pokušajte da bude slika vašeg stila, osobnosti i da bude dostojan vašeg braka.

 


Više o:

Newsletter

Za vas pratimo cijene, popuste i akcije usluga vjenčanja