simbol vjenčano prstenjeVjenčano prstenje je kroz povijest, ali i danas važan simbol vječne ljubavi i veze. Zavjet onoga što je plemenito u nama. Davno se simbolima davalo više značaja nego danas. Oblik samog prstena, zatvoreni krug, simbolizirao je integritet, vječnost, harmoniju, ponovno rođenje i svemir. Vjerovalo se u magične moći prstena da sve uroke prsten zatvori u zatvoreni krug i štiti nositelja od svih nesreće i svih negativnih stvari. U nekim vjerovanjima predstavljao je izmjenu sunca i mjeseca.
Prva civilizacija za koju je zabilježeno da u vjenčanjima koriste vjenčano prstenje bili su Egipćani. U egipatskim hijeroglifima krug simbolizira vječnost. Kada bi žena primila prsten, ona bi tada pripadala onom muškarcu koji joj je prsten dao. U Babilonskoj mitologiji čak su i bogovi i božice nosili prstenje u pričama o prstenju Shamasha i Marduka i vjerovalo se da prstenje ima magična svojstva.
Koliko god vjerovanja u mističnost, magiju i snagu simbolike blijede, još uvijek se u svim religijama pridaje velika važnost moći vjenčanog prstena. U kršćanstvu svećenik prilikom vjenčanja blagoslivlja vjenčano prstenje koje će štiti brak i vezu.

Vjenčani prsten nosi se na prstenjaku. Gdje god tražili simboliku prstenjaka naići ćete na simbol ljubavi, odanosti, predanosti i vjernosti. U davna vremena prstenjakom su se uzimali biljni lijekovi jer se vjerovalo da će tako efekt lijeka biti učinkovitiji. Vjerovalo se da je prstenjak direktno povezan sa srcem. I u davnoj astrologiji ima slično vjerovanje da je prstenjak povezan posebnim živcem sa srcem i bio je simbol ljubavi i vjernosti.
Vjenčani prsteni najčešće su od zlata kako bi simbolizirali nešto plemenito, dragocjeno i trajno i time dali veći značaj simbolu samog prstena. Drago kamenje daje još veći značaj prstenu, a i samo ima svoju simboliku.

Dijamant je najčešći ukras na vjenčanom prstenju. Simbolizira brak i vezu kao nešto dragocjeno, čvrsto i rijetko. Pored svoje simbolike je najtvrđi i najizdržljiviji od ostalih dragih kamenja na vjenčanom prstenju. Ako se pravilno brinete o njemu, može trajati vječno.

Plava boja simbolizira duhovnost i čistoću. Plavi dragi kamen može biti popularni safir, plavi turmalin, iolit ili plavi spinel. Kraljica majka, kraljica Elizabeta, princeza Ana i Lady Diana su sve dobile safirno prstenje.

Rubin označava vatru. Simbolizira srce i strast za životom. Također postoje jeftinije drago kamenje koje simbolizira istu stvar: crveni spinel, crveni turmalin ili crveni granat. Princeza Sara Ferguson nosi crveni rubin.

Zeleno drago kamenje kao što je emerald, zeleni turmalin i zeleni granat simbolizira vjernost i neprekidnost.

Biser je bio simbol ljubavi i vjenčanja davno prije svih drugih dragih kamenja.

Kakav se god vjenčani prsten može priuštiti, svaki je prsten ima isti simbol. I ta se simbolika vjenčanog prstena nikada ne smije zaboraviti. Nosit ćemo ga ne samo kao tradiciju, nego i u čast onoga što je u nama vječno, onoga što će ostati u nama i kada sve drugo prođe.

 


Više o:

Newsletter

Za vas pratimo cijene, popuste i akcije usluga vjenčanja