Diljem svijeta vjenčanja se održavaju već stoljećima. Bilo na dvoru, u plemenima ili u crkvama; dvoje zaljubljenih ljudi se ujedinilo kako bi se zajedničkim snagama nosili sa životnim iskušenjima.  Poruka je oduvijek ista, ali tradicija i ritual variraju ovisno o vremenu i kulturi.

Donosimo Vam 10 činjenica o vjenčanjima koje nisu toliko poznate, a ponegdje na svijetu su i dan danas uvažene.

1 Praznovjerje o nesreći u braku ako mladoženja vidi svoju zaručnicu prije vjenčanja potjeće iz vremena dogovorenih brakova kada je bilo poželjno da se ne dogodi susret mladenaca jer je često postojala opasnost da netko pobjegne zbog ružnoće svog partnera.

2 Veo koji i danas nosi većina mladenki je u početku imao funkciju zaštite od ljubomornih duhova ili uroka. U počecima je bio raznih boja, a bijeli se počeo nositi tijekom viktorijanske ere kada je simbolizirao bogatstvo djevojčine obitelji.

3 Današnja tradicija bacanja buketa je zapravo sofisiticrana verzija prijašnjeg rituala otkidanja mladenkine haljine da bi je pratila sreća.

4 Grčki savijet za mladenke je da u svojoj vjenčanici nose i kockicu šećera, kako bi im brak bio slađi.

5 Primjer za vrlo romantične zaruke je Afganistan gdje se umjesto prstena ženi prvo odrezao pramen kose ,a nakon toga joj je odabranik bacio plahtu preko glave.

6 Običaj da se mladenci ujedinjuju pod crkvenim krovom datira iz 15. stoljeća nakon objave Tridenskog koncila koji je vjenčanje proglasio svetim sakramentom. Do tada se ženilo bez svećenika.

7 Na istoku se obrve smatraju izrazito zavodljivima pa ih je bilo normalno obrijati mladenki kako nebi zavela drugog muškarca na svadbi.

8 Pleme Penan s otoka Borneo vjeruje da žena nema dušu do dana vjenčanja.

9 „Neka mu rodiš 12 djece“ je najsvečaniji pozdrav mladenki u nekim afričkim plemenima.

10 U Sibiru se vjeruje da muškarci i žene koji ostanu sami će nakon ovozemaljskog života postati heretička duša koja luta Zemljom i plaši ljude.

 

autor: Mella Mi agencija za vjenčanja

Newsletter

Za vas pratimo cijene, popuste i akcije usluga vjenčanja